Новини
Безплатни изследвания за рак на дебелото черво
25.04.2024

До края на юни всички жени и мъже на възраст 50 – 74 години (както и хора на друга възраст с фамилна обремененост), имат възможност да направят безплатен тест за окултни (скрити) кръвоизливи в изпражненията. Пробата се взима в домашни условия и се предоставя за изследване в същия ден В ЛАБОРАТОРИИ „НОЛЕКС“ (МЕДИЦЕЛ), БУЛ. „БЪЛГАРИЯ“ №6, СМОЛЯН и „КЛИНИЛАБ“, УЛ. „ХАН АСПАРУХ“ №23, ЗЛАТОГРАД. Изследванията се провеждат в рамките на Националната скринингова кампания „Заедно срещу рака на дебелото черво“, организирана от Фондация „Лъчезар Цоцорков“.

Безплатни контейнери за пробата можете да намерите в лабораторията, при личния лекар или в аптека „Софармаси“ на Главната улица в Смолян. Препоръчително е за три дни преди даването на пробата да спазваме „бяла диета“ – да консумираме продукти като бял хляб, ориз, картофи, мляко и млечни изделия. За повече информация попитайте Вашия личен лекар.

Тестът се използва за ранно откриване на изменения при здрави хора без  оплаквания, преди тези изменения да са се превърнали в злокачествено образувание. Установяването на скрита кръв в изпражненията е един от симптомите за наличието на проблем, но не е достатъчно за поставянето на диагноза. По преценка на лекар се назначават допълнителни изследвания като колоноскопия и скенер. Възможно най-ранното откриване на рака на дебелото черво е изключително важно за успешното му лечение.

 

Още информация за кампанията – на сайта testvai.bg и безплатен национален номер 0800 202 80.

Търсене
Проект BGENVIRONMENT-4.004-0002-C01 Общините Рудозем, Мадан и Девин работят заедно за повишаване на общинския капацитет за намаляване на емисиите на парникови газове и адаптация към променящия се климат